3e fase Hengsten Verrichting 2020

Van donderdag 22 oktober tot en met zaterdag 24 oktober werd de 3e fase van het verrichtingsonderzoek 2020 verreden. De 3e fase begon donderdag 22 oktober 2020 met het aanleveren van de hengsten en een veterinaire keuring door de stamboekveterinair. Florencio werd zonder bemerkingen goedgekeurd door de veterinair. Eind van de middag stond het longeren door de verrichtingsjury op het programma. Tot onze grote verbazing mocht je hier als eigenaar niet bij aanwezig zijn. Wij vinden dit een rare gang van zaken en hier is nog niet het laatste over gezegd.

Op vrijdagavond 23 oktober 2020 werden de hengsten wederom gereden door een gastruiter. Deze gastruiter was echt het tegenovergestelde van de vorige gastruiter. Wat zij te weinig deed, deed deze te veel. Florencio liet zich op zich fijn rijden maar je zag wel dat hij wat geïrriteerd raakte door de manier van rijden (veel hand en onnodig veel been). Hij bleef verder wel braaf.

Op zaterdag moesten de hengsten met hun eigen ruiter in de baan. Eerst de basisgangen en een parcour springen. Florencio ging erg fijn door de baan en hij sprong werkelijk fantastisch. Wij mochten dan ook veel complimenten ontvangen van de (paar) omstanders die aanwezig waren. 's Middags moesten de hengsten nogmaals de dressuurproef lopen. Deze ging ook naar wens, persoonlijk vonden wij dat Florencio zich de 3e fase het beste liet zien van alle fases. We stonden dan ook hoopvol te wachten op de uitslag.

Toen kwam de uitslag, door de corona werd deze niet gezamenlijk bekend gemaakt. De hengsten werden 1 voor 1 met de eigenaar en/of ruiter besproken. Voor ons nam dit een hele onverwachtse wending. Florencio was wel geslaagd maar echt met de hakken over de sloot. Zo onverwachts dat Jolanda heel veel niet meekreeg van het jurycommentaar. De jury vond Florencio te veel gespannen en daardoor mist hij souplesse en was zijn stap zelfs onzuiver. Iets waar wij ons dus totaal niet in kunnen vinden. De spanning en het niet zuiver zijn is op de video beelden niet terug te zien. Daarnaast heeft hij voor het springen, waarbij hij volgens de (echte) kenners tot een van de beste hoorde, ontving hij slechts een 7 en een 7,5. Voor de terreinrit daarintegen ontving hij de op een na hoogste score van een 8,5! Als we dit alles naast elkaar houden en vergelijken met de andere hengsten, kunnen wij maar tot een conclusie komen: Florencio is op een of andere manier bewust gedrukt in zijn cijfers!

Hetgeen wat op zijn cijferlijst staat klopt van geen kanten: als je een beetje nadenkt dan kan het natuurlijk ook niet dat een hengst die slechts een 7 voor galop scoort, voor werklust en instelling ook maar een 7 krijgt, wel een 8,5 scoort voor de terreinrit. Hier hoef je geen deskundige voor te zijn om te zeggen dat dit niet klopt!

Deze verrichtingsjury is in onze ogen alles behalve deskundig, professioneel en eerlijk geweest. Over 2 jaar is Florencio prestatie dekhengst, dat is iets wat wij nu al hardop durven zeggen. En dan zullen we nog wel eens zien wie er hier matig aanleg heeft!